søndag 23. august 2009

Urtesirkel

Tiden går ikke, den løper bruker jeg å si. Jammen har den gjort det denne sommeren også, og det er vel tydelig at jeg ikke har brukt sommeren til å sitte ved pc'en og blogge. . . . Jeg skal ikke påstå at jeg har gjort allverdens ute i hagen heller, men noen kvadratmeter til med bed er spadd opp, og vi har såvidt begynt på første steg i det som skal bli grønnsakshagen. Planen har vært ganske klar oppe i hodene våre ganske lenge, og de bærbuskene og trærne som ble plantet der i fjor var en del av denne planen. Nå har vi endelig kommet i gang med 1. del. Dette området av hagen har ikke vært mye brukt, annet enn til et stort monster av en blå trampoline. Gleden var stor hos meg da husets yngste i fjor sa at vi kunne kvitte oss med denne.

Her ser du hvordan dette området så ut da arbeidet startet for to uker siden:

Så begynte moroa. Jeg skulle på helt egen hånd få dette helt rundt, og i vater. Området skal rettes ut etterhvert, det er en liten helling der nå.


Det røde røret i midten er ment for å tre en vannslange i senere - her skal det bli dryppvanning i de opphøyde beddene. Egentlig ganske utrolig at jeg tenkte på det før alle de 10 trillebårlassene med jord var i...


Nå var stablingen av stein unnagjort, "veggen" kledd med en gammel pressenning slik at ikke jord og vann siver ut mellom steinene, og nederste 2/3 fylt med masse god hestegjødsel og annen kompost. Øverste laget er matjord, blandet med litt kompost.


Sirkelen er delt opp i åtte deler, så blir det enkelt å skille sortene fra hverandre. Tanken er at det her skal bli urter av forskjellige slag. Noen har allerede kommet på plass. Jeg hadde vist noen stående i potter ved låveveggen, og ropte på mere plass. "Merkelappene" er mindre skiferbiter, skrevet på med sprittusj. Det holder i mange år!

Her er et bilde tatt fra samme sted som det første - men etter at urtesirkelen er på plass.


Går jeg noen steg lenger bakover vil du se at nå er denne delen av hagen plutselig dratt sammen med andre deler av hagen, i og med at materialet er gjentagenede. Samme skifer er brukt i urtesirkelen som i "Måneskinnshagen". Urtesirkelen skimtes lengst ned i hagen.


Dette er første steg av grønnsakshagen, neste år håper jeg at plassen rundt sirkelen blir planert - gruslagt og får på plass flere opphøyde bed. De er planlagt å være i tre. . . tror vi. . .

5 kommentarer:

Rita sa...

Det ble kjempefint. Så flink du er :D

Mona sa...

Lekkert! Som alt annet i favoritthagen min. Dere er flinke!

Ellers har jeg hørt at tid ikke går - tid kommer - men enkelte ganger kommer den veldig fort...

bholmboe sa...

Det ser veldig lekkert ut, men dette kan du jo også.

Løvli, hus og hage sa...

Så koselig med positive tilbakemeldinger.Ja Mona, kineserne sier at tid kommer - jeg bare lurer på hvem den kommer til. . .

På landet sa...

Så fint, har aldri tenkt på å bruke takskiferen på denne måten, har masse skifer liggene =) Takk for at du delte denne ideen.Dette skal prøves =)

Ha en fin dag =)


Frodig mot flettegjerdet